woensdag 3 april 2013

Huichelarij en hypocrisie

Het definitieve faillissement van SC Veendam beschouw ik in de eerste plaats als gerechtigheid. Vergelding en genoegdoening voor het leed aangedaan in 2010. Dat neemt niet weg dat ik het voor de fans van de veenkolonialen verschrikkelijk vind en het verder ook zeer betreur dat die mooie eerste divisie weer verder gedecimeerd is. Ook vind ik enige piëteit betrachten wel op zijn plaats nu de patiënt is overleden. Dus niet zoals de KNVB vandaag deed dolenthousiast met wilde toekomstplannen komen terwijl het (veen)lijk nog warm is.

Bij monde van 'manager competitiezaken' Gijs de Jong wil de bond nu vaart maken met de entree van beloftenteams in de eerste divisie. Daar zit werkelijk niemand op te wachten. Niemand, behalve de KNVB: 'Dit is al jaren een wens van ons', aldus De Jong, daarmee de verborgen agenda van de bond prijsgevend. Haarlem, RBC, AGOVV en Veendam, hun ondergang kwam de KNVB allesbehalve slecht uit, want hoe minder traditieclubs er over blijven, hoe meer ruimte er is voor de reserves van de topclubs.

Behalve dat geen enkele supporter zit te wachten op wedstrijden tegen tweede elftallen - Jong Ajax-uit, geweldig! pfff... - zorgen ze ook voor competitievervuiling. Spelers die in het weekend niet in het eerste hebben gespeeld draaien hun wedstrijdjes nu op maandag af in het tweede. Dat zijn echter nooit dezelfden; clubs laten bijvoorbeeld topspelers die van een blessure terugkeren ritme opdoen bij de beloften. De beloftenteams mogen ook niet promoveren, zijn dus feitelijk niet competitief, maar ze hebben wel een grote invloed op het competitieverloop. Maar ja, de KNVB is er alleen maar voor de topclubs, daar hebben we al genoeg pijnlijke voorbeelden van gezien.

Oud-voorzitter Henk Kesler misdroeg zich in 2008 al op schandelijke wijze door te stellen dat FC Eindhoven zichzelf maar beter kon opheffen. Een jaar later trok hij de licentie van Fortuna Sittard in; de rechter moest er aan te pas komen om Kesler terug te fluiten. En dat is dan de voetbalbond die er hoort te zijn om de belangen van de clubs te behartigen... Gijs de Jong heeft zijn mond nu blijkbaar voorbij gepraat, want zijn uitspraken stonden nog niet online of de huidige voorzitter Bert van Oostveen haastte zich te melden dat 'het wegvallen van Veendam een groot verlies voor het Nederlandse voetbal' betekent. Ja ja....

Huichelarij ten top.

Daar hebben we deze week meer staaltjes van gezien in het voetbalwereldje. De ophef rond de aanstelling van Paolo di Canio als manager van Sunderland is wel het meest frustrerende voorbeeld. Het Italiaanse enfant terrible heeft zich in een grijs verleden een sympathisant van het Italiaanse fascisme genoemd, en om in het gevlij te komen bij de supporters van zijn toenmalige club Lazio bracht hij ooit de fascistengroet. De vice-voorzitter van Sunderland, de vooraanstaande Labour-politicus David Miliband, is nu opgestapt vanwege Di Canio. Ook bij VI spraken ze er maandag schande van. Johan Derksen vond dat die man geen trainer zou mogen zijn in Engeland.

Wat verzwegen wordt is dat Di Canio ook een sieraad voor de sport is. In 2001 kreeg hij een Fair Play Award, en zelden was die zo verdiend. In dienst van West Ham United speelde Di Canio in december 2000 tegen Everton toen de keeper van de tegenstander bij een poging op de rand van het strafschopgebied de bal weg te werken door zijn knie ging en geblesseerd bleef liggen. De scheidsrechter floot niet af, Di Canio zag een voorzet op zich afkomen, hij hoefde de bal alleen nog maar in het lege doel te koppen, maar hij verkoos het leder met de handen te vangen en legde zo letterlijk eigenhandig het spel stil (VIDEO). Sportiviteit in optima forma; daar kan de KNVB nog een puntje aan zuigen met zijn wereldvreemde 'Respect'-campagne.

Eerder dit seizoen liet Di Canio, in zijn functie van manager van Swindon Town, opnieuw op hartverwarmende wijze van zich horen. Het veld van Swindon was ondergesneeuwd en de match tegen Shrewsbury Town leek te worden afgelast. Di Canio trommelde echter honderden supporters op om het veld sneeuwvrij te maken en voor iedereen kocht hij pizza's. De foto's van de huizenhoge stapels pizzadozen waren een internethit. Ik weet niet hoe Miliband zijn socialisme invult, maar hij kan alvast een voorbeeld nemen aan Di Canio.

Natuurlijk blijft dat aanschurken tegen het Italiaanse fascisme als laakbare eigenschap overeind, en men moet ook zelf weten of hij dat in de praktijk zwaarder vindt wegen dan Di Canio's goede kant. Het gaat me dan ook vooral om het opportunisme en de inconsequentie van de huidige reacties: toen Di Canio de afgelopen twee seizoenen manager van Swindon Town was heb ik niemand gehoord, ook Derksen niet, over de schandelijkheid van die aanstelling. Maar nu hij naar Sunderland gaat is het opeens wel een probleem. Ik zie niet in waarom een vermeende fascist wel in League One zou mogen coachen maar niet in de Premier League.

Hypocrisie ten top.

2 opmerkingen:

Bob van Tiel zei

De woede van Miliband is helemaal absurd als je ziet dat Roy Keane tot voor kort nog trainer van Sunderland was. Blijkbaar kan zijn gedrag wat betreft Miliband wel gewoon door de beugel.

Ricardo Walinski zei

Ware woorden over Di Canio!

Over de failliete clubs: ik vind het eeuwig zonde voor de fans, maar de KNVB handelt goed door de licenties in te trekken. We hebben niets aan clubs die zichzelf niet kunnen redden. Voetbalclubs zijn tegenwoordig (helaas?) bedrijven, dus dienen ze ook financieel zo behandeld te worden.