woensdag 20 maart 2013

Timmermans kapittelt de verkeerde collega

Frans Timmermans heeft zijn positie als grootste gluiperd van de huidige regering deze week verstevigd. De aalgladde minister van Buitenlandse Zaken liet vorige maand in Buitenhof tegen zijn aard in weten dat Europees president Van Rompuy te weinig oog heeft voor wat er leeft onder het volk. Het zou me niet verbazen als Timmermans toen hij het zei zijn kniebanden heeft verrekt, want opener kon de deur niet zijn die hij daar intrapte.

Ter compensatie richtte Timmermans deze week zijn pijlen op collega Lodewijk Asscher. Die had in reactie op de kwestie-Yunus de inmenging van Turkije met ons pleegouderbeleid in scherpe bewoordingen veroordeeld. Asscher sprak van 'aanmatigend' en 'ongepast'. Nog een eufemistische woordkeus voor bemoeienis die perfide en discriminatoir van aard is, dunkt mij. Is de diepste grief immers niet zozeer dat Yunus in een 'westerse' en niet in een islamitische omgeving opgroeit, zoals men ons wil doen geloven, maar veeleer dat hij door verderfelijke homo's wordt grootgebracht? Als ze moesten kiezen: Yunus bij westerse hetero's, of Yunus bij islamitische homo's, dan toch maar liever de eerste optie.)

Niettemin een hartverwarmende reactie van een minister die wel pal wil staan voor zwaarbevochten verworvenheden. Maar niet volgens Timmermans, die geniepig naar de pers lekte dat hij zich nogal ergerde aan het optreden van Asscher. Timmermans zal zich in de wielen gereden voelen, de zelfbenoemde 'Limburgse Europeaan' is er immers veel aan gelegen Turkije de EU binnen te loodsen, als kroon op de eurofiele expansie. Het bezoek dat premier Erdogan morgen komt afleggen moest natuurlijk weer een volgend stapje in dat proces zijn - en Asscher zou dat nu hypothekeren.

Diplomatieke rel wordt de ruzie tussen Nederland en Turkije genoemd, niet minder eufemistisch dan Asschers woordkeus. Diepe cultuurkloof, of botsing van beschavingen, dat lijkt me realistischer. Deze opwelling van barbarij is bepaald geen stap vooruit in het toetredingsproces, integendeel. 'Ga terug naar start' lijkt me een gepaster reactie. Al komt 'Ga direct naar de gevangenis' ook dicht in de buurt.

Erdogan haalde eerder immers al het nieuws met zijn idiote uitspraak dat zionisme en islamkritiek als misdaden tegen de menselijkheid moeten worden beschouwd. Timmermans haastte zich die uitspraak te verwerpen, maar in antwoord op Kamervragen beperkte hij zich heel slinks tot distantiëring van het antizionistische deel ervan; over de islamkritiek zweeg hij in alle talen - en dat zijn er in zijn geval nogal wat.

Timmermans had zijn gal beter kunnen bewaren voor collega Dijsselbloem. Die bewees maar weer eens dat mijn vrees in januari dat zijn baantje een hondenbaan zou zijn bepaald niet ongegrond was. Zijn optreden als voorzitter van de Eurogroep inzake de crisis op Cyprus wordt alom als rampzalig beschouwd. De gewone Cyprioot - Yannis met de pet - zou in het plan van Dijsselbloem immers een heffing over zijn spaargeld moeten gaan betalen.

Alle seinen staan nu op rood, want we weten nu plotseling zeker dat niemands geld nog veilig is, dat iedereen als het erop aankomt moet bloeden om de euro te redden. Als het hek nog niet van de dam was, dan is het dat nu wel. Het draagvlak voor de euro, en bij uitbreiding voor de Unie, zo dat er nog was, zal verder afbrokkelen, met dank aan Dijsselbloem. Alsof hij de Europeanen adviseert een bankrun te ondernemen, stelde Nobelprijswinnaar Paul Krugman al.

Nee, Asscher hypothekeert de toetreding van Turkije tot de EU niet met zijn kritiek op Turkije, dat doet eerder Dijsselbloem, door te bespoedigen dat er straks helemaal niets meer is om tot toe te treden. Dat is pas hypothekeren waar Timmermans aanstoot aan zou moeten nemen.

Je moet er trouwens niet aan denken wat Turkije had gedaan als het land wel al lid was geweest van de EU. Cyprus de reddende hand toesteken? Of eerder al aartsvijand Griekenland? Nog in geen honderd jaar. Nog eerder wordt Frans Timmermans integer.

Geen opmerkingen: