zaterdag 11 augustus 2012

Zeven dagen lang (124)

5 t/m 11 augustus

ZONDAG Nederland
Willem-Alexander zegt dat de Nederlandse sporters naar behoren presteren en dat de negatieve stemming dus niet terecht is. Hoe komt hij bij die negatieve stemming? Er is hier echt niemand die klaagt hoor, Wim-Lex.
Eigenlijk is Nederland het ideale land voor de Olympische Spelen. We winnen niet zoveel goud dat je de winnaars niet eens meer uit elkaar kunt houden, zoals de VS of China, maar we zijn ook geen armetierig landje zonder eremetaal. Elke dag zijn er van vroeg tot laat wel Nederlanders in actie, bijna altijd ook als kanshebber of outsider voor een plak, en bovendien in een breed scala van sporten. Soms valt een prestatie tegen, soms weet een atleet te verrassen. In het laatste geval is de vreugde extra groot. Ideaal.

MAANDAG Relatief
Marit Bouwmeester wint zilver, ook al was ze volgens teletekst in het nadeel 'door haar relatief bescheiden gewicht (66 kg)'. De redacteur speelt hier met vuur, dat 'relatief' kan een vrouw al opvatten als dat je haar dik vindt. Je bent best mager voor een dikke, dat idee.

DINSDAG De zigeunernááácht
Non-stop de Olympische Spelen op tv, je krijgt er een beetje het Top 2000-gevoel bij. Inclusief de ergernis van steeds weer dezelfde reclames tussendoor. Ik heb Frans Bauer nu al honderdzesendertig keer horen zeggen dat hij graag een eurootje van de diesel af wil.

WOENSDAG Spektakel
Het IOC wil alleen nog maar snelle, spectaculaire sporten die ook de jeugd enthousiasmeren. Met de introductie van de half pipe en het freestyleskiën (winterspelen) en het fietscrossen en kitesurfen (zomerspelen) is die trend duidelijk zichtbaar.
En daarmee worden de kansen op een olympische status voor het driebanden alsmaar kleiner. Dick Jaspers op de Spelen, het blijft een mooie droom.

DONDERDAG Onheilstijding
Dweilorkest "Kleintje Pils" heeft aangekondigd de beide hockeyfinales op te gaan luisteren met hun 'muziek'. Kan iemand daar nog een stokje voor steken?! Het gaat hier om olympische finales! Bloedserieuze topsport die van de spelers optimale focus eist om te presteren. Hoe kan die schijtlollige hoempapa-muziek in godsnaam bijdragen aan een topprestatie?
Muziek is de soundtrack van je leven, heet het. Je zou maar hockeyer zijn en dan als soundtrack bij de belangrijkste wedstrijd uit je leven een dweilversie van 'Het dondert en het bliksemt' hebben...

VRIJDAG Vierdes
Raymon van der Biezen is oppermachtig in de heats en de semifinale van de BMX, maar in de finale wordt hij slechts vierde. Ik ben hier behoorlijk ziek van, maar Bies zelf zegt na afloop dat hij 'tevreden' is.
Het frappeert me dat vrijwel alle atleten die op die smadelijke vierde stek zijn geëindigd daar lang niet zo van balen als ik. Pieter-Jan Postma zwatelde dat hij 'als mens gegroeid' was. Rick van der Ven kon er heel goed mee leven. En d'n Bies is dus ook tevreden.
Zouden die reacties stiekem verklaren waarom deze sporters vierde geworden zijn?

ZATERDAG Bruno!
Louis van Gaal maakte gisteren bekend dat hij Feyenoorder Bruno Martins Indi voor het eerst bij de selectie van Oranje haalt.
Zoggel was het voorbije EK zijn tijd weer eens ver vooruit...:

1 opmerking:

DJ zei

Martins Indi, geweldig.