donderdag 26 juli 2012

Zoggels Top 100 Nederlandse cabaretiers: 90-81

Het weblog "Zoggel" presenteert zijn hoogst persoonlijke en dus hoogst eigengereide top 100 van Nederlandse cabaretiers. Speelgerechtigd zijn alleen grappenmakers en geinponems die heden ten dage hun humor of poging daartoe op de bühne of op de beeldbuis brengen of dat in de voorgoed voorbije levensdagen van ondergetekende hebben gedaan. Jammer maar helaas dus voor Eduard Jacobs, Alex de Haas, Wim Kan, Toon Hermans e tutti quanti. Vlamingen mochten meedoen als ze ook in Nederland bekend zijn, dat wil zeggen: als ik ze ken. Dat geldt overigens voor iedereen in de lijst: ken ik je niet, dan heb je pech. Maar ik ken er wel een boel, zo ben ik dan ook wel weer. Vandaag de nummers 90 t/m 81.

90. Vincent Bijlo
Was wel een grappig en ondeugend mannetje, tot hij ineens zonodig de Bob Fosko van GroenLinks moest worden en met dubieus jatwerk als 'Jan de Loodgieter' op de proppen kwam. Maar ja, je hebt GroenLinks en je hebt humor and never the twain shall meet.
89. Geert Wilders
Een van de grofste grappenmakers van Nederland. Laat regelmatig parlementariërs schudden van het lachen, en niet alleen die van zijn eigen groep. Een puike prestatie, want het is een moeilijke zaal, de Tweede Kamer.
88. Seth Gaaikema
Ik maak in gezelschap vaak flauwe woordgrapjes en dan zucht de een, kijkt de ander me geërgerd aan en gaat een derde gauw ergens anders zitten. Seth Gaaikema verdient er al een halve eeuw zijn boterham mee. Zou het komen omdat ik nooit zo'n dunne microfoon op z'n Gaaikema's vasthoud?
87. Javier Guzman
Moet vaak tournee afbreken vanwege een alcoholprobleem. Komt dan terug met een nieuw programma waarin hij vertelt over zijn alcoholprobleem en over hoe het is je tournee te moeten afbreken vanwege een alcoholprobleem. Gouden formule.
86. Sara Kroos
Zat voor het contrast bij De Lama's. Niet als de verplichte vrouw tussen verder alleen maar mannen, bedoel ik, maar om de anderen grappiger te laten lijken dan ze daadwerkelijk waren. Komt solo gelukkig iets beter uit de verf. Ietsje beter.
85. Murth Mossel
Hij heet echt zo.
84. Howard Komproe
Was de blauwe leeuw in de Postbank-reclame. Wilde desondanks nadien nog serieus genomen worden. Heet trouwens ook echt zo.
83. Paul van Vliet
Is al meer dan tien jaar lang leuker als typetje van Erik van Muiswinkel dan in hoogsteigen persoon. Hoogste tijd dus om er maar eens mee op te houden.
82. Jörgen Raymann
Ooit booming met confronterende grappen over Surinamers maar allang als humorist kaltgestellt door de fatsoensridders van de politieke correctheid. Moet sindsdien na elke grap nog 67 andere culturen beledigen om vooral niet de schijn te wekken niet politiek correct te zijn. En oh ja, we moeten onze school afmaken omdat Jörgen het zegt.
81. Marc-Marie Huijbregts
Iedereen kan 'm nadoen. Iedereen? Ja, da's echt waar! Eén woord: vermoeiend. Meepesaant met Marcel Musters was dan weer wel heel goed.

Geen opmerkingen: