maandag 21 december 2009

Heibel in Oss

Twee artikelen over FC Oss in de Voetbal International, dat was nog nooit voorgekomen. Vaak beperkt de berichtgeving zich tot een 30 woorden tellend blokje 'clubnieuws' en de wekelijkse statistische updates. Verdere achtergrondinformatie wordt - begrijpelijk - nauwelijks verstrekt. De aandacht van de gemiddelde lezer gaat nu eenmaal niet primair uit naar de Osse laagvlieger.

Er moeten wel bijzondere omstandigheden zijn, wil FC Oss twee artikelen toebedeeld krijgen. En die zijn er, twee zeer negatieve welteverstaan. Ten eerste worden 'we' genoemd in de vermeende omkoopaffaire die het mondiale voetbal in zijn greep houdt en ten tweede zijn de sportieve prestaties zo slecht dat degradatie onafwendbaar begint te worden.

Belchinezen
Om maar eens met die omkoping te beginnen. Er is de kwestie van verkochte wedstrijden die momenteel door FIFA, UEFA en de nationale bonden onderzocht wordt. In een groot aantal landen zouden spelers door malafide zakenmensen omgekocht zijn om de uitslag te manipuleren. Dit zou zich vooral hebben afgespeeld in de te verwachten oostbloklanden en België, maar ook wedstrijden in lagere divisies van 'beschaafde' competities als Duitsland, Zwitserland en Nederland zijn verdacht.

Vervelend is dat er nu twee zaken door elkaar gaan lopen. Er is de schimmige omkoopaffaire, waar geen leek iets méér van afweet dan wat de media melden, en er is het gokken op wedstrijden. Dit laatste is niet nieuw, in Engeland maken de wedkantoren zelfs een belangrijk onderdeel uit van de voetbalcultuur. Wat de aandacht van bonden en overheden trekt, is de grote aandacht voor de Jupiler League bij Aziatische wedkantoren. Er wordt veel geld ingezet op wedstrijden uit de Eerste Divisie.

Kernwoord hier is 'belchinees'. Op tribunes in de Jupiler League worden regelmatig bellende Aziaten gespot. Zij geven wedstrijdinformatie door aan Aziatische bedrijven, veelal goksites. Deze websites verdienen veel geld aan het wedden op voetbalwedstrijden en zijn voor hun noteringen gebaat bij actuele updates van het spelverloop, scoreverloop, statistieken, enzovoort. Er gaan miljarden om in deze - soms illegale - gokindustrie. En waar veel geld is, tiert de misdaad.

Er zijn echter nauwelijks concrete aanwijzingen voor omkoping, zo lijkt het. De KNVB wijst steeds op de aanwezigheid van belchinezen, maar die zitten praktisch in elk stadion. Op de overwegend lege tribunes in Eindhoven en Oss vallen ze alleen meer op als ze eenzaam in een leeg vak zitten te bellen. De KNVB houdt Eindhoven en Oss scherp in de gaten, niet toevallig de twee clubs die de bond al langere tijd op de korrel heeft als het gaat om de sanering en inkrimping van de Eerste Divisie. Kesler ziet ze liever gaan dan komen, zoveel is zeker.

Jammer is dat ook VI zich schuldig maakt aan deze stemmingmakerij. Vooral de stukken van Iwan van Duren springen er altijd weer uit door de subjectieve, overtrokken berichtgeving en overdramatische formulering. Zijn vergelijking van de watersnoodramp met de financiële situatie van de Nederlandse clubs is wat dat betreft tekenend. Ik hoop dat Van Duren zich meer toelegt op het vergaren van concrete informatie en deze dan wat bedachtzamer brengt. Ik kijk elke weer tersluiks of de auteur niet toevallig 'Wilma Nanninga' of 'Henk van der Meyden' heet.

Dat neemt niet weg dat het naïef is te denken dat manipulatie niet voorkomt in Nederland. Veel spelers in de Jupiler League hebben slechts een amateurcontract en zouden in theorie kwetsbaar zijn voor de van buitenaf aangeboden zak geld. De enige verdachte uitslag die ik echter kan bedenken is FC Eindhoven - FC Dordrecht 0-8. Dit zou echter makkelijk te onderzoeken zijn, want wie gokt er nu op de uitslag 0-8? Alleen als er opvallend veel ingezet is op exact díe uitslag, is omkoping zeer waarschijnlijk.

Degradatiespook
Eindhoven won afgelopen vrijdag dan weer met 4-0. Van de FC Oss. De ruime nederlaag van de Ossenaren in de laatste wedstrijd voor de winterstop is het zoveelste dieptepunt op een dalende lijn die sinds oktober is ingezet. Momenteel wordt de 18de positie in de stand bezet, nog net voor FC Emmen - dat een wedstrijd minder gespeeld heeft en minder verliespunten heeft - en het reddeloze HFC Haarlem.

De verdediging is zwak, het middenveld laat grote gaten vallen en aanvallers... die zijn er niet meer. Erik Quekel en Aziz Moutawakil zijn voor langere tijd geblesseerd en het spitsenduo Joël Tshibamba-Karim Fachtali is een aantal weken geleden op non-actief gezet na voortdurend ondisciplinair gedrag. Doelpuntenmakers ontbreken dus, en met een verdediging die elke wedstrijd wel een doelpunt weggeeft is de optelsom eenvoudig: veel verliespartijen met degradatie tot gevolg.

In de winterstop zal het team flink versterkt moeten worden om het degradatiespook te verjagen. Een speler die genoemd wordt is vreemd genoeg Mels van Driel, een gekende amokmaker die overal weggestuurd wordt. Twee spelers wegsturen wegens onprofessioneel gedrag en dan een andere moeilijke jongen terughalen: een kat in het nauw maakt rare sprongen.

Of een koning, kunnen we beter zeggen. Hans de Koning heeft namelijk ook zijn eigen positie ter discussie gesteld. En nu eens niet, zoals gebruikelijk bij trainers, zijn aanblijven, maar juist zijn vertrek. De Koning zou immers in de winterstop naar het kantoor promoveren om technisch directeur te worden, waarbij de huidige assistenten Dirk Heesen en Regilio Vrede het hoofdtrainerschap zouden gaan uitvoeren. De Koning betwijfelt echter of hij de onervaren assistenten wel moet opzadelen met de loodzware taak FC Oss te behouden voor betaald voetbal.

Dat er iets moet gebeuren, is zeker. De spelers maken een machteloze, moedeloze indruk. Aanvoerder Dirk Schoofs is al een jaar op zoek naar vorm, Roel van de Sande was vorig seizoen als knokkend bijtertje een revelatie maar blinkt nu slechts uit in foute passes en onnodige overtredingen, Dave Zafarin kan het niet meer belopen, de gemotiveerde rechtsbuiten Melvin Kolf moet noodgedwongen rechtsachter spelen, enzovoort. Het is huilen met de pet op.

De vraag is of nieuwe spelers het tij kunnen keren. Een negatieve spiraal is altijd moeilijk te doorbreken, vorm is iets ongrijpbaars en degradatie en belchinezengate werken verlammend. Mark-Jan Fledderus van Heracles Almelo heeft gelijk wanneer hij stelt dat 'chemie' veelbepalend is. Er moet gedurende het seizoen 'iets ontstaan' in een groep, een flow. Het is uiterst lastig dit proces bewust aan te sturen.

Het is hoe dan ook zaak snel tot oplossingen te komen, anders is het over en sluiten met betaald voetbal in Oss. De supporters roeren zich en schuiven de schuld op de identiteitsverandering van TOP Oss naar FC Oss, maar het is de vraag in hoeverre dit drama zich niet voltrokken zou hebben als de naam nog steeds TOP Oss was geweest. De naamswijziging is een te kleine factor in een grote samenloop van omstandigheden om cruciaal te zijn.

Degradatie zou zowel financieel als sportief de doodsteek zijn. Supporters, spelers en sponsors zullen verdwijnen en de betaald voetbal-organisatie FC Oss houdt op te bestaan. Dan hoeft de KNVB niet eens meer actief in te grijpen...

2 opmerkingen:

Bob van Tiel zei

Wat een narigheid! Helaas heeft Avram Grant inmiddels een nieuwe club gevonden. Maar het seizoen is pas halverwege en veel slechter kan het in ieder geval niet. Overigens vind ik "belchinees" een schitterend woord.

Marc van Zoggel zei

Maar André Wetzel is sinds gisteren weer beschikbaar! De Koning vervangen door deze koning, ik zie het wel zitten...