dinsdag 29 juli 2008

[Tour 2008] Op rapport

[Foto: Cor Vos]
"Wielrennen is de enige echte sport. Alle andere ‘sporten’ zijn spelletjes. Geen scheidsrechters die fluiten bij vals spel, niet stoppen als je buiten de lijn komt, geen theepauze na drie kwartier, geen rij kurken tussen jou en je tegenstanders."(Maarten Ducrot - Maartens Manifest)

Dit is de laatste bijdrage over de Tour de France 2008
De Tour zit er weer op, de slaven van het asfalt verdienen deze week in kermiskoersjes meer geld dan in de hele Ronde van Frankrijk. De Tour van dit jaar was niet al te opwindend. Dat het spannend bleef tot de laatste tijdrit maakte toch veel goed. Ook werden er weer een paar rotte appels uit de mand gesodemieterd. De Nederlanders reden overwegend sterk, maar onopvallend. Alle tien bereikten Parijs. Hieronder per team het oordeel, uitgaande van de prognose. De cijfers verwijzen dit keer niet naar het rugnummer van de betreffende renner, maar naar zijn positie in het algemeen klassement.

Silence-Lotto [7]
2.Evans - 24.Popovych - 31.Aerts - 83.Cioni - 87.Van Summeren - 122.McEwen - 124.Hoste - 145.Vansevenant - DNF Brandt
Cadel Evans is een wieltjeszuiger en nu gaat hij ook al qua klassement op Joop Zoetemelk lijken. Gelukkig won de Australiër niet, een winnaar zonder ritzege is geen winnaar. Bovendien viel hij vooral op door zijn geagiteerde, hooliganeske gedrag. Evans' team viel tegen. Cioni en Van Summeren konden hem niet van dienst zijn en ook beoogde meesterknecht Popovych hing veelal vroegtijdig aan het elastiek. Alleen good old Mario Aerts bleek bergop van waarde. McEwen won dit jaar eens geen etappe. Wim Vansevenant deed er alles aan om weer laatste te worden en het moet me van het hart dat ik me daar dood aan ergerde. Het is laakbaar, het heeft niets met professionele sport te maken. Ja, ik vind het even erg als doping.

CSC-Saxo Bank [9]
1.Sastre - 6.F.Schleck - 12.A.Schleck - 37.Voigt - 46.Gustov - 57.Arvesen - 65.Cancellara - 109.O'Grady - 118.SörensenMet Carlos Sastre heeft de Tour een waardige winnaar. De aimabele Spanjaard is een scharnier tussen het oude en nieuwe wielrennen. Opgeleid bij Saiz zag hij zijn vriend Jiménez letterlijk kapot gaan aan de dope. Sastre zwoer nooit zo te eindigen. Sastre's zege is grotendeels teamwork. De Schlecks waren ijzersterk, vooral Andy, die door één jour sans buiten de top tien is gevallen. Maar ook de manier waarop mannen als Voigt, Arvesen en de loodzware Cancellara bergop de forcing voerden was indrukwekkend. Frank werd misschien wel het slachtoffer van de sterkte van zijn eigen team. Schrijf Andy maar alvast op voor het podium van volgend jaar.

Euskaltel [6,5]
7.S.Sanchez - 16.Astarloza - 45.Zubeldia - 50.Martinez - 52.Txurruka - 73.Verdugo - 91.Perez - 103.Oroz - 104.Isasi
Tsja. De Basken vielen eerlijk gezegd lichtelijk tegen. Met twee man bij de eerste twintig mag niemand klagen, maar de bekende aanvalsdrift en frivoliteit waren dit jaar toch in Baskenland achtergebleven. Sanchez reed solide naar plaats zeven zonder ooit kans te maken op meer. Astarloza kwam geen moment op zijn niveau van een jaar eerder. Zubeldia - die ik hoog had ingeschat - zakte zelfs vroegtijdig door het ijs. Ook dat schattige Txurrukaatje was onzichtbaar. Alleen Egoi Martinez viel veel aan. Volgend jaar toch maar Igor Antón meenemen?

Caisse d'Epargne [6]
9.Valverde - 30.Arroyo - 51.López - 56.Gutierrez - 62.L.-L.Sanchez - 66.Portal - 115.Coyot - 141.Garcia Acosta - DNF Pereiro
Laat je ogen vluchtig over de klasseringen gaan en concludeer dat de Spanjaarden de sterkte van hun ploeg niet hebben uitgebuit. Oké, met Valverde en Sanchez herbergen ze twee etappewinnaars, maar het nettoresultaat is toch negatief. Valverde komt gewoon tekort voor een Tourzege, dat mag de belangrijkste conclusie zijn. De anderen reden volledig in dienst van hem en deden zichzelf daarmee tekort. López - een van mijn potentiële surprises - bleef zo helaas onzichtbaar. De sympathieke Pereiro maakte een gruwelijke doodsmak. Koos Moerenhout was ervan overtuigd dat hij dood op het asfalt lag. Gelukkig hield Pereiro er 'slechts' enkele botbreuken aan over.

Columbia [9]
8.Kirchen - 17.Sivtsov - 35.Hincapie - 41.Lövkvist - 106.Ciolek - 108.Hansen - 120.Burghardt - 144.Eisel - DNF Cavendish
Bob Stapletons Columbia 'debuteerde' voortreffelijk. Mark Cavendish won op oppermachtige wijze maar liefst vier massasprints en mocht daarna gaan uitrusten. Ook Burghardt stal nog een ritzege. Kim Kirchen droeg enkele dagen het geel en finishte wederom in de top tien. Sivtsov werkte zich een slag in de rondte en werd nog 17de ook. Dat belooft wat als hij voor eigen kansen mag gaan. Eeuwig talent Lövkvist leek eindelijk dat predikaat van zich af te gaan schudden, maar na de eerste week was het toch over. Met Ciolek heeft Columbia overigens hét sprinttalent in huis die gezien zijn klassering moeiteloos de bergen kan overleven.

Barloworld [5,5]
48.Augustyn - 84.Froome - 88.Cheula - 107.Hunter - DNF Soler - DNF Cárdenas - DNF Cooke - DNF Dueñas - DNF Longo BorghiniHet arme Barloworld viel van het ene ongeluk in het andere. Eerst stuiterde klassementsman Soler over het asfalt en moest hij opgeven, vervolgens werd revelatie Moises Dueñas op bloeddoping betrapt en op dezelfde dag vielen Cárdenas en Cooke - onafhankelijk van elkaar - zo hard dat ook zij moesten opgeven... Het team verdient lof dat het ondanks deze tegenslag toch bleef aanvallen. De piepjonge vermetelen John-Lee Augustyn en Chris Froome gingen in de Alpen op avontuur. Augustyn dook head first het ravijn in en bezorgde de wereld memorabele televisie, en de arme Froome stond een dag later geparkeerd op Alpe d'Huez. Zij komen er wel.

Liquigas [7]
13.Kreuziger - 20.Nibali - 67.Pozzato - 76.Fischer - 113.Willems - 128.Kuschynski - 130.Quinziato - DNF Beltrán - DNF ChicchiVooraf had Liquigas met Beltrán en Kreuziger twee kandidaten voor de top tien. Het verhaal Beltrán is bekend. Kreuziger reed naar behoren en werd knap dertiende. Het andere talent - Vincenzo Nibali - verraste vriend en vijand door met de besten mee te gaan en op de witte trui af te stevenen. Drie weken Tour na een loodzware Giro laten je 23-jarige benen echter niet onberoerd en in de derde week sloeg de verzuring dan ook ongenadig hard toe. De andere renners konden weinig klaarmaken. Pozzato bewees weer eens dat het nergens op slaat hem kopman te maken in een wedstrijd als de Tour.

Lampre [4,5]
26.Szmyd - 27.Bruseghin - 49.Tiralongo - 92.Marzano - 94.Ballan - 117.Bono - 127.Righi - 140.Mori - DNF Cunego
Arm, arm Lampre. Damiano Cunego kon de Tour gaan winnen - ik had er in ieder geval alle fiducie in - maar het werd een verschrikkelijke Tour. Cunego bleek niet de topvorm te pakken te hebben en was betrokken bij elke valpartij. Als dan ook meesterknechten Tiralongo en - vooral -Marzano geen deuk in een pakje boter rijden, dan gaat het van kwaad tot erger. Mooi vond ik dat de dappere Cunego van geen opgeven wilde weten. Vlak voor Parijs ging hij echter weer ongenadig hard naar de grond en was het einde oefening. Sylwester Szmyd mocht door alle perikelen pas laat voor eigen succes gaan en werkte zich nog op tot plaats 26.

Crédit Agricole [7,5]
18.Botcharov - 19.Fofonov - 40.Le Mevel - 79.Gerrans - 80.Pauriol - 99.Hushovd - 102.Bonnet - 138.Engoulvent - DNF Renshaw
Ik ging vooraf tegen de stroom in door te stellen dat Fofonov hoger zou eindigen dan Botcharov. Dat is eigenlijk ook zo, ware het niet dat de kleine Rus net een plaatsje hoger staat door met een ontsnapping mee te zijn geweest. Fofonov is overigens na afloop nog 'betrapt' verklaard: hij nam een middeltje tegen kramp en dat mag ook al niet meer. Thor Hushovd wist in het Cavendish-geweld toch nog een etappezege weg te kapen. Simon Gerrans' etappezege in een bergrit was even sneaky als leuk. Van Rémi Pauriol kon ik geen hoogte krijgen. De ene dag met de besten mee omhoog, de volgende dag in de bus.

Quick Step [5]
36.Carrara - 78.Van de Walle - 89.Barredo - 96.Tosatto - 98.Rosseler - 111.Steegmans - 125.De Jongh - DNF Devolder - DNF Facci
Net als Lampre wil ook Quick Step deze Tour zo snel mogelijk vergeten. Topfavoriet Stijn Devolder raakte gedurende de Ronde met zichzelf in de knoop en stapte fysiek en vooral mentaal afgepeigerd van zijn fiets. Devolder barst van het talent, maar het stormt in zijn hoofd. Carrara - die ik hoog inschatte - voldeed aanvankelijk aan de verwachtingen, maar zakte steeds verder weg en eindigde Alpe d'Huez zelfs in de bus. Gert Steegmans - die beste van de ploeg was op Alpe d'Huez (!) - redde de eer nog enigszins door op Champs d'Elysees te winnen. Steven de Jongh deed zoals altijd onopvallend zijn werk.

AG2R [8,5]
10.Valjavec - 11.Efimkin - 21.Goubert - 28.Dessel - 55.Dupont - 71.Elmiger - 72.Arrieta - 137.Riblon - DNF GadretVerlost van Moreau kwam AG2R tot volle wasdom. Met schitterende klasseringen werden de Fransen kort na CSC tweede in het ploegenklassement. De altijd verstoppertje spelende Tadej Valjavec koerste stiekem de top tien binnen. Efimkin viel veelvuldig aan, net als Dessel. De laatste bekroonde zijn werk met een etappezege. Stéphane Goubert - met 38 jaar de oudste van het peloton - reed zijn beste Tour ooit. Er werd niet veel ruchbaarheid aan gegeven, maar het feit dat AG2R met vier man overbleef op de Alpe d'Huez getuigde van grote klasse.

Gerolsteiner [8]
3.Kohl - 25.Schumacher - 33.Fothen - 75.Lang - 93.Scholz - 116.Förster - 126.Haussler - 143.Krauss - DNF Wegmann
Oostenrijk stond op zijn kop: Bernhard Kohl was dé verrassing van deze Tour. Met de bolletjestrui om de schouders op het erepodium. En niets is gestolen. 'Het Kohltje,' zoals de Belgen hem noemden, reed energiek en ging tot het gaatje. Chapeau! De oerlelijke Stefan Schumacher deed in beide tijdritten denken aan zijn beroemde naamgenoot. Hij won twee keer op indrukwekkende wijze en was ook nog eens bijkans elke dag in de aanval. Markus Fothen staat stil in zijn ontwikkeling en de sprinters maakten niks klaar - behalve ongenadig hard je fiets in tweeën rijden op een verkeersbord (Krauss) - maar een kniesoor die daar een punt van maakt.

Agritubel [5]
39.Gonzalo - 64.Vogondy - 81.Lelay - 85.Lequatre - 135.Bichot - DNF Moreau - DNF Casper - DNF Feillu - DNF Jalabert
Beroepsquerulant Christophe Moreau zat in de eerste week weer eens in de verkeerde waaier en kneep verongelijkt in de remmen. Het toch al niet ruim bedeelde Agritubel betaalde hem vorstelijk, maar daar had Moreau geen boodschap aan. De gevaarlijk magere Eduardo Gonzalo kon de fakkel niet overnemen en Lelay en Lequatre konden slechts één dag pieken. Franse kampioen Vogondy miste een zege op een halve haar na en viel later nog op door vanuit de achtergrond met een rotgang Alpe d'Huez op te rijden. De arme lichtgewichten Casper en Feillu strandden in het zicht van de haven door buiten de tijd te finishen.

Rabobank [7,5]
4.Menchov - 22.Ten Dam - 34.Moerenhout - 60.Tankink - 63.Weening - 69.Posthuma - 70.Freire - 131.Langeveld - DNF Flecha
Denis Menchov viel aan en viel neer. Een vierde plek is verdienstelijk, zonder meer, maar zonder alle foutjes die hij gedurende de Ronde maakte stond hij gewoon op het podium. Over Ten Dam niets dan goeds. Hij verzaakte nooit en als Breukink het hem niet had verboden hadden we hem op de Bonette met het groepje-Dessel naar de streep zien rijden. Moerenhouts 34ste plaats toont aan dat hij gewoon goed klimt. Weening had het moeilijk in het begin, maar reed een formidabele Alpe d'Huez. Dat deed me echt deugd. Freire deed het uitstekend met een etappezege en de groene puntentrui. Flecha reed zichzelf voorbij en finishte op de laatste vrijdag buiten tijd. Tankink, Posthuma en Langeveld waren (te) onzichtbaar. Het collectief was ijzersterk: Rabobank eindigde als derde in het ploegenklassement.

Bouygues Telecom [5]
32.Fedrigo - 38.Pineau - 54.Tschopp - 86.Lefevre - 90.Clement - 97.Voeckler - 101.Florencio - 142.Sprick - DNF Trofimov
Mijn 'verrassingen' vielen ook dit jaar weer zonder uitzondering tegen. Ook Yury Trofimov bakte er niets van. Het hele Bouygues viel trouwens door de mand. De ploeg staat bekend om zijn aanvalsdrift, maar zo ongecoördineerd en warrig als het dit jaar ging werkt averechts. Stef Clement - die zelf ook niet meeviel - ergerde zich kapot aan zijn maten. Exemplarisch was het rijden van Johann Tschopp. De Zwitser reed anoniem in de bus in de Pyreneeën, zat in de Alpen ineens in de groep-Gele trui, om uiteindelijk weer in de bus te eindigen. Ook charlatan Voeckler gaf niet thuis.

Milram [6,5]
29.Knees - 43.Zabel - 44.Velo - 58.Velits - 100.Schröder - 105.Müller - 123.Grabsch - 129.Lancaster - 136.TerpstraMilram reed dan volgens kenners wel een onzichtbare, matige Tour, het team is met CSC en Euskaltel wel het enige dat met alle negen renners Parijs bereikte. Niki Terpstra verdient een ruime voldoende voor zijn strijdlust. Hij probeerde het enkele malen. Kopman Erik Zabel wint nooit meer een sprint maar fietst daarentegen steeds gemakkelijker een col op. Klassementsrenner Knees presteerde naar behoren zonder ook maar een moment op te vallen. Velo en Velits verdienden hun mooie plaatsen in het eindklassement door ten aanval te trekken. Milram staat er uiteindelijk nog niet zo slecht op.

Française des Jeux [6]
14.Casar - 59.Di Gregorio - 74.Le Boulanger - 82.Vaugrenard - 112.Gilbert - 121.Roy - 132.Gerard - DNF Jégou - DNF Sé.ChavanelSandy Casar zal altijd een wisselvallige coureur blijven. Na zijn 71ste plek van vorig jaar eindigt hij nu weer glansrijk als 14de. Rémy di Gregorio is een begenadigd klimtalent dat helaas nog slechter daalt dan Menchov, en dat stond een klassement in de weg. Jérémy Roy verdient een eervolle vermelding voor zijn niet aflatende aanvalspogingen. Phillipe Gilbert won zowaar bijna de eerste etappe, in het vervolg was hij even onzichtbaar als de rest van het team. Française des Jeux ontbreekt het elk jaar weer aan renners met een specialiteit

Saunier Duval [4]
DNF Riccò - DNF Bertogliati - DNF Cobo - DNF De La Fuente - DNF Del Nero - DNF Gomez - DNF Jufre - DNF Passeron - DNF Piepoli
Na de arrestatie van Riccò trok de ploeg zich terug uit de Tour. Twee renners waren de geelhemden al kwijt voor de onheilstijding kwam. Angel Gomez krulde zich weer eens om een verkeersbord en Aurélien Passeron werd geveld door een vrouwelijke toeschouwer. Met twee zeges voor Riccò, een voor Piepoli en het uitstekende klassement van Cobo stond men er nochtans goed voor. Ook De La Fuente had zich in de eerste week weer veelvuldig gemengd in de strijd om de bolletjestrui. Piepoli bekende tussen neus en lippen door ook betrokken te zijn bij dopingpraktijken en dat maakt het hele team verdacht.

Cofidis [8]
15.Moinard - 23.Monfort - 42.Moncoutié - 53.Duque - 61.Sy.Chavanel - 114.Dumoulin - 119.Brard - 139.Augé - DNF Duclos-LasalleHervé Duclos-Lasalle was dé pechvogel van deze Ronde. In de eerste etappe vond hij na een krappe 75 kilometer reeds zijn Waterloo nadat Leif Hoste zijn etenszakje tussen Duclos' spaken mikte. Succes was er ook. De kleine Dumoulin won knap een etappe, net als eeuwige schlemiel Chavanel. Die werd ook nog uitgeroepen tot meest strijdlustige renner, in plaats van Schumacher die die titel verdiende. Amaël Moinard is zo'n jong klimmertje die je vooraf ergens tussen plek 25 en 40 inschaalt. Zijn 15de plek getuigt van grote klasse. Ook Monfort reed aardig, al kon hij niet drie weken lang zijn niveau vasthouden. Augé en Brard gingen veelvuldig in de aanval.

Garmin [7]
5.Vandevelde - 47.Hesjedal - 68.Millar - 77.Lowe - 95.Pate - 110.Dean - 133.Frischkorn - 134.Maaskant - DNF Bäckstedt
Na Kohl was Christian Vandevelde de grootste verrassing. De Amerikaan liet zien wat er mogelijk is wanneer een superknecht voor eigen succes mag rijden. Eén jour sans kostte hem hoogstwaarschijnlijk het podium. Martijn Maaskant viel me erg tegen. Geen moment in de aanval, altijd achterin het peloton. De even geblokte Danny Pate viel wél aan en won nog bijna een bergetappe ook. Potentiële verrassingen Hesjedal en Lowe konden niet imponeren. De opvallend witte David Millar begon erg sterk, stond lang in de top tien, maar komt tekort voor het hooggebergte.

Tot slot ook dit jaar weer een 'Top Vijf Maarten Ducrot':

1. "Pereiro wordt altijd tiende. Ook in 2006 werd 'ie tiende, alleen toen werd 'ie eerste omdat hij een half uur cadeau kreeg in een ontsnapping." (Hier is geen speld tussen te krijgen)
2. "Weer zo'n idioot slechte bocht. Hij rijdt 93 meter om... Denkt ie misschien dat er tegenverkeer is?... Ik denk dat 'ie bang is dat in de binnenbocht valkuilen gegraven zijn of zo." (Over het abominabele bochtenwerk van Amaël Moinard)
3. "België is in rouw. Kijk die Belgische vlag wapperen, of is het de Duitse? Ja, het is de Duitse, maar... zelfde kleuren." (Stijn Devolder moet vroegtijdig lossen en brengt Ducrot in verwarring)
4. "Dit is gewoon je hand tegen de muur zetten en hem erdoorheen proberen te drukken." (Maarten schetst kernachtig het wezen van een individuele tijdrit)
5. "Ja jij denkt de Hulk, ik moet toch ook onwillekeurig aan Ko de Boswachter denken." (Herbert en Maarten kijken verschillend tegen de groene trui van Freire aan)

Geen opmerkingen: