dinsdag 18 december 2007

Notities bij de Top 2000-lijst

Dat 'Bohemian Rhapsody' weer op #1 staat, was al een tijdje bekend, maar sinds gisteren is ook de complete Top 2000-lijst te raadplegen op de Radio 2-site. Ik heb enkele uurtjes vertoefd in de lijst en daarin zijn me een aantal zaken opgevallen.

- De lobby heeft geen effect gehad: All The Young Dudes van Mott the Hoople is verdwenen uit de lijst. Schande!

- Positief nieuws is dat twee liedjes die jarenlang onterecht buiten de lijst gehouden zijn nu eindelijk in de Top 2000 staan. Ik heb het over het klassieke Don't Fear The Reaper van Blue Öyster Cult (#947) en het energieke Rockin' In The Free World van Neil Young (#491).

- Andere positieve verrassing is dat Against The Wind van Bob Seger & The Silver Bullet Band, dat één van de tien nummers was die mijn stem hadden gekregen, dit jaar gestegen is van #650 naar #283!

- The Byrds daarentegen staan veel en veel te laag. Slechts één notering bij de eerste 1000. Het is een godvergeten schandaal. Enige lichtpuntje is dat de band van o.a. Gene Clark, David Crosby en Roger McGuinn een nieuwe notering heeft met Jesus Is Just Allright uit 1970 (al waren Clark en Crosby in dat jaar al geen bandlid meer).

- Complimenten aan Radio 2 voor het openstellen van de lijst voor te lang genegeerde bands. Zo zijn dit jaar uit de jaren 80 (The Clash, Joy Division) en de jaren 90 (Radiohead, Pearl Jam) enkele toonaangevende bands nieuw binnengekomen. Creep is de hoogste, op #176.

- Mijn angst is ongegrond gebleken. Van Velzen is niet zo hoog binnengekomen als ik vreesde. Het joch vinden we pas terug op #1421. Hoogste nieuwe binnenkomer is helaas weer Katie Melua (If You Were A Sailboat #101). Mooie vrouw, prachtige ogen, maar de muziek is me iets te zoetsappig: 'if you were a sailboat, I would sail you to the shore'.

- Met de top tien kan ik heel tevreden zijn. De eerste vijf zitten weliswaar weer muurvast, maar daaronder zien we de terugkeer in de top 10 van The Animals' House Of The Rising Sun (#7) en van Alan Parsons Project (#9).

- Ook dit jaar is er weer gesjoemeld. Vonden we in andere jaren exorbitante stijgingen van Julièn Clerc en Anneke Grönloh, dit jaar gaat de sjoemelprijs naar ABBA. Alle nummers van de Zweden zijn enorm geklommen. Ter illustratie de bovenste 5: Dancing Queen van #49 naar #29, The Day Before You Came van #104 naar #44, Eagle van #135 naar #89, The Winner Takes It All van #140 naar #94 en Thank You For The Music van #243 naar #137.

- Andere artiesten en bands die er netto flink op vooruit zijn gegaan zijn o.a. Bruce Springsteen, Bob Dylan, Beach Boys, Alice Cooper, Jim Reeves (allen terecht), The Beatles (meer dan terecht) en de Traveling Wilburys (Handle With Care van #1537 naar #838 - terechter dan terecht!).

- De Stones hebben met hun recentste concerten blijkbaar enig krediet verspeeld, want nagenoeg al hun nummers in de lijst zijn flink gekelderd. Enige uitzondering is She's A Rainbow, dat van #776 naar #490 is gestegen, waarschijnlijk door de HP-reclame.

- Andere artiesten en bands die er netto flink op achteruit zijn gegaan zijn o.a. Robbie Williams, Moody Blues (beiden terecht), Emerson, Lake & Palmer, Phil Collins (beiden nogal onterecht), Roy Orbison (onterecht) en Simon & Garfunkel (schande! The Sound Of Silence van #81 naar #153, The Boxer van #193 naar #307, Scarborough Fair van #699 naar #1078 enz. - het is een complot!)

- Op Nederlandstalig gebied is het weer huilen met de pet op. Die duffe Amazing Stroopwafels op een schandalige #16, Guus Meeuwis op #25, het verschrikkelgruwelijke Rood weliswaar van de eerste pagina af maar nog steeds op #30, Jantje Smit 1724 plaatsen gestegen enz. Hitsallertijden spreekt terecht van 'vervuiling'. Wat betreft de semi-Nederlandse liedjes: G. (Gé) Reinders en z'n bloasmuziek van #67 naar #27. Het is toch wat...

- En tot slot zien de dit jaar overledenen hun verscheiden weer verzacht door een paar honderd plaatsen winst. Dit geldt o.a. voor Hans Sanders (BOTS), Robert Long en Ben Cramer. Vreemd is wel dat men lijkt te denken dat Andrea Bocelli het loodje gelegd heeft i.p.v. Luciano Pavarotti. Alle Bocelli's zijn namelijk enorm gestegen (- met vier nummers in totaal bijna 1000 plaatsen).

2 opmerkingen:

Jeroen Dera zei

Is dat sjoemelen, van ABBA? ;) Ik denk dat de roze maandag nu eenmaal druk bezocht werd dit jaar (ofzo)

Anoniem zei

Indrukwekkende post, kan niet anders zeggen